Vällingby frimärks- och vykortsförening
Om föreningen Styrelsen Aktuellt program Medlemsbladet Varianten Frimärkets dag Auktioner Vykort Samlarrunda i Vällingby Artiklar Länkar Ungdomsklubben Ungdomsklubbens program Startsidan


 

Om vår verksamhet

  • en förening för dig som samlar frimärken
  • en förening för dig som samlar vykort
  • en förening för dig som har andra samlarområden med postal anknytning

Vi samlas varannan måndag i där du träffar oss i Spånga Folkets Hus, Spångavägen 353. Vi har ett 80-tal medlemmar med många olika samlarområden. Våra medlemmar samlar frimärken, och en del gör det på filatelistens sätt genom att ta fram nya fakta om frimärken. Vid årsmötet 2006 bytte vi namn från Västerorts filatelistförening till det nuvarande namnet för att betona att vi ockå har vykortssamlare bland oss.

Föreningen är ansluten till Sveriges Filatelistförbund (SFF). En viktig uppgift för föreningen är att göra det möjligt för enskilda medlemmar att utveckla sina samlingar och vi abonnerar på cirkulationshäften med bra frimärken. Där kan du köpa av andra samlares frimärken, brev och vykort. Genom våra auktioner ges du möjlighet att ropa in frimärken till bra priser. Allt auktionsmaterial publiceras på auktionslistor och på vår hemsida. Under våra medlemsträffar har du också möjlighet att köpa frimärkstillbehör såsom album, visirblad men även frimärken som handlare säljer till ett överkomligt pris.

Man kan samla frimärken på många olika sätt

Vissa av oss samlar frimärken från ett särskilt land, medan andra av oss samlar på en viss period av svensk filateli, t.ex. skilling bancomärken eller bandfrimärken 1920-1936. En del av oss är dessutom hembygdsfilatelister och samlar på vykort eller frimärken avstämplade från ett visst område t.ex. Sollentuna.

Att samla motivfrimärken är populärt. Vi har medlemmar som samlar på märken och vykort som har anknytning till Olympiska Spelen, andra medlemmar samlar på kattfrimärken, konst på frimärken, rymdfrimärken och fåglar.

Vissa medlemmar samlar enbart på stämplade frimärken, särskilt stämplade märken med en perfekt centrerad och läsbar stämpel. Andra medlemmar samlar enbart ostämplade märken och genom våra auktioner kan även äldre ostämplade märken ropas in till ett billigt pris. Häften är också ett populärt samlingsområde.

Föreningen äger en Vällingbysamling där de äldsta frimärkena är avstämplade Riddersvik.

Att samla vykort är intressant, men att komma över de allra äldsta vykorten är inte lätt. Varje gammalt vykort är ett historiskt dokument och de visar en svunnen bygd. De som skapar sådana samlingar gör nutidshistorien också en tjänst. En samlare i Solna byggde t.ex. upp en samling av vykort från Solna och publicerade dessa i en bok som blev ett läsvärt historiskt dokument om Solnas utveckling. Står Västerort på tur nu?

VFF – en förening med anor

Föreningen bildades 1960 och har sedan dess kontinuerligt anordnat Frimärkets Dag i samarbete med Posten och Vällingby företagarförening. Föreningen har ovanligt många kvinnor som medlemmar och det tycker vi är roligt. Förutom Vällingbysamlingen har medlemmarna har skapat en samling med bandfrimärken från perioden 1920-1936.

Förmåner i medlemskapet

De flesta av oss är även medlemmar i SFF. I det medlemskapet får du SFF:s tidskrift Filatelisten som kommer ut med 8 nr per år samt inbjudningar till utflykter och frimärksutställningar. Som medlem i Vällingby Frimärks- och Vykortsförening får du även vår medlemsskrift Varianten som kommer ut med 4 nummer per år. Av föreningen får du också en skrift "Introduktin till frimärkssamlande". Som medlem får du möjlighet att köpa frimärken och tillbehör till ett billigt pris och att delta i våra auktioner.

Ungdomsverksamhet

Föreningen har också en ungdomsverksamhet. Ungdomsklubbens verksamhets beskrivs här under Ungdomsklubben