Att samla frimärkshäften


linje

De första frimärkena Sveriges första frimärken Klassificering Stämplarnas utseende Hembygdsfilateli Motivsamlande Häftessamlande Bandfrimärken Bältespännarfilateli Aerofilateli Helsaker Grundkurs i filateli Vykortssamlande Projekt Startsidan
Fimärksföreningar
Vällingby frimärks och vykortsförening Sollentuna Filatelistklubb Järfälla Frimärksklubb Haninge Frimärks- och Vykortsklubb Storstockholmsfilatelisterna Sveriges Filatelistförbund Sveriges Frimärksungdom Filateliinformation
Fimärksförsäljning
Samlamera Nord-Filateli HB Facit stamps Mimir Auktionshus Fimärkskataloger


 

Postverket började ge ut frimärkshäften 1904 då man gav ut 5 öre Oscar II i koppartryck. De första häftena var handgjorda. 1914 – 1922 gav man ut åtta häften med Gustaf V i medaljong. Under åren 1921 – 1937 gav postverket ut 19 häften. De är ofta mycket dyra.

1940 anskaffades den första häftesmaskinen och alla svenska häften blev då maskintillverkade. Häftesmaskinen tryckte bild och text på häftesomslagen och klistrade in frimärksblocken automatiskt. 1954 började man tillverka automathäften. Det var häften med omslag i kartong avsedda för frimärksautomater. Det är nu som intresset för att samla olika marginaltecken började. Automathäften och maskintillverkade häften erbjöd många varianter med cylindersiffror, kontrollnummer, ryggtryck och andra marginaltecken.

Häftena är katalogiserade enligt Facitkatalogen:

·
Handgjorda häften 1904 – 1940 H1 – H51
·
Maskintillverkade häften 1940 – 2015 H52 – H591
·
Automathäften 1954 – 1985  HA1 – HA26
·
Självhäftande frimärken i omslag 2000 – SH1 -

Här ser vi häftet med H176, VM på skridsko.

Häftet har ett delat kontrollnummer samt cylindersiffra 2.

Nytt häftesformat

Från och med 2014 har häftena fått ett nytt format. Här ser vi SH81, Bin, som gavs ut 2015. På dessa häften kan man hitta en ny markering, en så kallad gråkil. Markeringen har kommit till för att styra tryckprocessen. Gråkilen kan finnas nertill innan de två sista märkena. Dessutom kan cylindersiffran 1, 2, 3 och kontrollnummer samt 50-markering (ryggtryck) hittas på häftena.

Föreningen häftessamlarna, en riksförening inom Sveriges Filatelist-Förbund och de har en mycket informativ hemsida. www.häftessamlarna.se

Sveriges moderna frimärksutgivning
Lars Löwenberg skriver i sin bok att "Sveriges moderna frimärksutgivning med rätta är både risad och rosad". På plussidan anger han att motivvalen är väl genomtänkta och att den tekniska framställningen är fulländad. Så tycker säkert också de flesta filatelisterna. Han nämner också Gåsalisa som gavs ut 1973. Det trycktes i 6-färgstryck och det är ett fint märke. Det finns tre varianter, ett med fluorescens, ett utan fluorescens och ett med förskjutet tryck. Här ser vi Ernst Josephsons Gåsalisa.

Czeslaw Slania
Häftesblocket, H419, utgavs till gravören Czeslaw Slanias 70 årsdag den 22 oktober 1991. Frimärkena uppvisar gravyrkonsten när den är som bäst.

Ekoparken
Martin Mörck och Piotr Naszarkowski graverade frimärkena. En av fotograferna var Hans Nelsäter som tidigare var medlem i Vällingby frimärks- och vykortsförenig. Häftet gavs ut 1996.

Greta Garbo
Naszarkowskis gravyr av Greta Garbo blev korad till världens vackraste frimärke 2005.

Segelfartyg
H575 Frimärkena har formgivits av Viggo Mörck och graverats av Martin Mörck. Frimärket gavs ut 2008.